Eigenlijk gaat het niet om mij, maar om de keramiek. Maar mensen zijn toch vaak benieuwd naar het gezicht achter de studio.

Daar gaat ie: Joost, ergens in de 40, getrouwd met Wilma en vader van 3 kinderen. In het dagelijks leven werkzaam als docent op het MBO voor alles wat met eten te maken heeft. Opgeleid als kok/chef-kok/keukenmanager in het luxe segment, waar ik jaren met veel plezier gekookt heb. Ik leer mijn studenten (hopelijk) om nieuwsgierig te zijn en zo ging ik zelf nieuwsgierig met mijn zussen eens naar een gratis uur keramiek maken. Toen merkte ik wat ik op school een beetje miste, iets maken. Hoe leuk zou het zijn als je bij dinertjes thuis op je eigen servies kan serveren? Dat werd m’n doel en daarbij de vraag die ik me stelde, hoe leer je nu een ambacht aan?

Voor mij is het antwoord daarop, veel oefenen, doorzetten en nieuwsgierig blijven. In de keramiek kan je verdwalen in de mogelijkheden, langzaam probeer ik richting te kiezen. Reductiegestookt, eenvoudig werk vond ik vanaf het begin prachtig en de variatie van de klassieke glazuren heeft me gegrepen. Shino, nuka, celadon, tenmoku en asglazuren, daar ga ik verder in verdiepen. De draaischijf, daar zit ik het liefst en de vanuit de keuken aangeboren voorliefde voor identiek laat me eindeloos veel draaien. Een eigen stijl? Nog lang niet, eerst maar eens 10.000 uur maken en een beetje namaken.

Wat ik tot nu toe gedaan heb om mijn kennis te verbreden:

En niet te vergeten eindeloos veel fimpjes kijken met de onnavolgbare Hsin Chuen Lin, Moon do Bang, Matthew Kelly, Tortus, Florian Gadsby, Bill van Gilder en vele anderen.